Články

V této sekci najdete nejen články o přírodní zahradě, ale také moje osvědčené recepty včetně mého oblíbeného kváskování. Můžete si také vyrobit například bylinkové oleje a najdete zde spoustu dalších návodů, informací a doporučení.

Listy. Proč žloutne a opadává listí, loubinec, třešeň, líska, jinan, komule, ibišek, skalník, tavola.

Proč na podzim žloutne a opadává listí

Na začátek mám pro vás zábavný test :D. Vyfotila jsem pro úvodní fotku listy 8 různých dřevin, které mám na zahradě. Zkusíte uhádnout, co je to za dřeviny? Výsledek se dozvíte na konci článku ;). Já, coby romantická duše, vidím podzim jako úžasnou barevnou podívanou. Tuto podívanou si užívám nejen... Číst dále.

Šípek je podzimní zdroj zdraví

Šípkový keř zná asi každý. Tento trnitý keř roste hojně na okrajích lesů, kolem cest a na stráních. Jeho výrazně červené plody se začínají objevovat už v září. Podzimní dny můžeme využít k procházkám a při tom nasbírat i plody šípků.  Já mám i přímo v mojí přírodní zahradě šípkový keř, který... Číst dále.
Šípkový čaj recept

Jak připravit šípkový čaj - recept a návod

Šípek, plod růže šípkové obsahuje velké množství vitamínu C a další zdraví prospěšné vitamíny, minerály a antioxidanty. Více informací se můžete dočíst zde.  Šípky na čaj můžeme použít jak čerstvé tak i sušené. Je dobré si udělat zásobu sušených šípků na zimu.  Jak připravuji šípkový čaj Čaj z... Číst dále.
Ježek

Ježek - velký pomocník v přírodní zahradě

Ježek západní (Erinaceus europaeus) Jeho domovem byly smíšené a listnaté lesy. Po odlesňování a vzniku jehličnatých monokultur začal žít i v otevřené kulturní krajině. Z Čech se postupně rozšířil i na Moravu. Ježek východní (Erinaceus roumanicus) Od ježka západního ho odlišíme podle „... Číst dále.
Přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo (ghí) - recept

Ingredience Kravské máslo Postup Máslo zahříváme v hrnci na mírném ohni až začne vařit. Pak stáhneme teplotu na minimum. Bílou pěnu - latóza a bílkoviny, která se objevuje, průběžně sbíráme. Musíme hlídat, aby se ghí nepřipálilo. Přepuštěné máslo (ghí) musí mít zlatavě žlutou barvu (ne ... Číst dále.
Les, houbová sezóna

Houbová omáčka smetanová – recept a návod

Houbovou omáčku mám moc ráda, stejně tak smaženici :). Výhodou přípravy houbové omáčky je, že si ji můžeme uvařit i ze sušených hub a nejsme tak limitováni houbařskou sezónou. Mám pro vás recept na omáčku podle přírodní zahrady :). Ingredience 400 g nebo 20 g sušených hub (hříbky, kozáky,... Číst dále.
Muchovník - indiánská borůvka

Muchovník pro užitek i ozdobu zahrady

Indiánskou borůvku na každou zahradu :). Muchovník (Amelanchier), kterému se také říká indiánská borůvka, se těší stále větší oblibě. Opravdu ho doporučuji pěstovat nejen v přírodní zahradě. Je totiž nenáročný, krásně voňavě kvete a má chutné plody. Navíc je dekorativní během celé vegetace - na... Číst dále.
Bezinková limonáda

Rychlá bezinková limonáda – recept, návod

Říká se: "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni". Já bez černý miluju celý, jako dřevinu, jeho květy i plody. Květ černého bezu je zdraví prospěšný. Pravidelně ho suším a květ pak přidávám do čajových směsí. Má diuretické účinky, pomáhá při zahlenění atd. A každý rok se moc těším až bez pokvete... Číst dále.
Bazalka pravá, odrůda s purpurovými listy

Bazalka - voňavá ingredience i léčivá bylinka

Bazalka patří k nejaromatičtějším rostlinám a k mým nejoblíbenějším. V mojí přírodní zahradě rozhodně nechybí :). Na fotce je červenolistá odrůda bazalky, kterou kromě klasické bazalky také pěstuji. Nejčastěji ji používáme k dochucení jídel, ale má zároveň i léčivé účinky.  Bazalka je jednoletka... Číst dále.
Oddenek zázvoru s narašeným pupenem

Nejsilnější přírodní antibiotika – část 4. Zázvor

Zázvor je oblíbený zejména pro svoji pikantní chuť, ale zároveň také pro léčivé účinky. Rostlina se nazývá zázvor lékařský a využívají se její oddenky.  Zázvor jako koření je běžnou součástí například indické kuchyně a dobře se zabydlel u nás. Spolu s medem vytváří zázvor docela silné léčebné... Číst dále.

Stránky