Články

V této sekci najdete nejen články o přírodní zahradě, ale také moje osvědčené recepty včetně mého oblíbeného kváskování. Můžete si také vyrobit například bylinkové oleje a najdete zde spoustu dalších návodů, informací a doporučení.

Lichořeřišnice

Nejsilnější přírodní antibiotika - část 1. Lichořeřišnice

Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus) patří k nejsilnějším přírodním antibiotikům. Její výhodou je, že ji můžeme pěstovat nejen v zahradě ale i v nádobách například na balkoně. Kromě léčivých účinků má díky své zajímavé chuti využití i v kuchyni a navíc je to velmi krásná rostlina.     Co... Číst dále.
Dlažba, mák, turan

Roundup - lepší plevel na zahrádce než rakovina

Používáte na své zahrádce a u domu Roundup, abyste se zbavili plevelů? Doporučuji to raději nedělat. Roundup obsahuje nebezpečný glyfosát. Laboratorní analýzy prokázaly, že šest z deseti testovaných obyvatel České republiky mělo v moči toxický glyfosát. Testy provedla německá Zdravotní laboratoř v... Číst dále.
Uzeniny, klobásy

Glutamát – je neurotoxický, způsobuje přejídání a tloustnutí

Co je glutamát Glutaman sodný (E621) - chemicky vyrobená sůl kyseliny glutamové, bílá krystalická látka s charakteristickou masovou chutí. V potravinářském průmyslu je glutaman sodný nejčastěji používán k dochucení - zvýrazňuje chuť a vůni.  Umami Specifický receptor vnímá v jídle obsaženou... Číst dále.
Biopotraviny, jahody

Biopotraviny - přínosy, výhody

Co je biopotravina Biopotravina je produktem ekologického zemědělství, ve kterém se hospodaří šetrným způsobem ke zvířatům, půdě, rostlinám a přírodě vůbec. Nepoužívají se pesticidy, umělá hnojiva a geneticky modifikované organismy (GMO) ). Zvířata se chovají s možností výběhu nebo pastvy,... Číst dále.

Kváskový chléb versus chléb z droždí

Kváskový chléb Tradiční kváskový chléb je pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí. Recept na pravý domácí kváskový chléb najdete zde. Co je tradiční kvásek Tradiční kvásek je pouze směsí mouky (žitná) a vody. Za příznivých podmínek tato směs přirozeně kvasí... Číst dále.
Tradiční kváskový chléb

Tradiční kváskový chléb

Co je tradiční kváskový chléb Kváskový chléb pekly naše babičky. Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí. Připravte si vlastní kvásek. Návod najdete zde. Recept a postup na pravý nehnětený kváskový chléb najdete zde. Co je tradiční kvásek Kvásek... Číst dále.
Rajče v přírodní zahradě

Antioxidant lykopen

Lykopen je karotenoid - barvivo, které způsobuje zabarvení plodů do červena. Proč by vás měl zajímat? Protože lykopen je silný antioxidant. Zabraňuje působení volných radikálů, které mohou v organismu napáchat nevratná poškození. Jak lykopen pozitivně působí Bylo prokázáno, že muži kteří... Číst dále.
Rajče v přírodní zahradě

Rajče a jeho vliv na zdraví

Rajské jablko neboli rajče je plod rajčete jedlého (též lilek rajče), trvalky většinou pěstované jako jednoletka. Jejich pěstování není náročné a odměnou nám jsou plody, které pozitivně působí na naše zdraví. O pěstování rajčat a obraně proti plísni na rajčatech si můžete přečíst zde. Co rajče... Číst dále.

Biopotraviny – označení a jak je rozeznat

Biopotravina je produktem ekologického zemědělství. Více o tom co je biopotravina se dočtete zde. Jak poznáme biopotravinu – označování ekologických produktů Je označena logem EU – motiv listu s evropskými hvězdami a na balených biopotravinách od 1. 7. 2010 platí také povinnost označovat na... Číst dále.
Muchovník - indiánská borůvka

Muchovník pro užitek i ozdobu zahrady

Indiánskou borůvku na každou zahradu :). Muchovník (Amelanchier), kterému se také říká indiánská borůvka, se těší stále větší oblibě. Opravdu ho doporučuji pěstovat nejen v přírodní zahradě. Je totiž nenáročný, krásně voňavě kvete a má chutné plody. Navíc je dekorativní během celé vegetace - na... Číst dále.

Stránky