Články

V této sekci najdete nejen články o přírodní zahradě, ale také moje osvědčené recepty včetně mého oblíbeného kváskování. Můžete si také vyrobit například bylinkové oleje a najdete zde spoustu dalších návodů, informací a doporučení.

Bezinková limonáda

Rychlá bezinková limonáda – recept, návod

Říká se: "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni". Já bez černý miluju celý, jako dřevinu, jeho květy i plody. Květ černého bezu je zdraví prospěšný. Pravidelně ho suším a květ pak přidávám do čajových směsí. Má diuretické účinky, pomáhá při zahlenění atd. A každý rok se moc těším až bez pokvete... Číst dále.
Bazalka pravá, odrůda s purpurovými listy

Bazalka - voňavá ingredience i léčivá bylinka

Bazalka patří k nejaromatičtějším rostlinám a k mým nejoblíbenějším. V mojí přírodní zahradě rozhodně nechybí :). Na fotce je červenolistá odrůda bazalky, kterou kromě klasické bazalky také pěstuji. Nejčastěji ji používáme k dochucení jídel, ale má zároveň i léčivé účinky.  Bazalka je jednoletka... Číst dále.
Oddenek zázvoru s narašeným pupenem

Nejsilnější přírodní antibiotika – část 4. Zázvor

Zázvor je oblíbený zejména pro svoji pikantní chuť, ale zároveň také pro léčivé účinky. Rostlina se nazývá zázvor lékařský a využívají se její oddenky.  Zázvor jako koření je běžnou součástí například indické kuchyně a dobře se zabydlel u nás. Spolu s medem vytváří zázvor docela silné léčebné... Číst dále.
Česnek v přírodní zahradě

Nejsilnější přírodní antibiotika – část 3. Česnek

Česnek patří k nejsilnějším přírodním antibiotikům. Stejně jako lichořeřišnice, o které si můžete přečíst zde nebo také oregano, o kterém najdete informace zde.  Česnek patří skoro neodmyslitelně do naší kuchyně k přípravě jídel. Možná si ani neuvědomujeme, jaký přírodní lék máme v rukou. Co... Číst dále.
Stévie sladká

Stévie – pěstování a využití

Stévie sladká (Stevia rebaudiana) je velice zajímavá rostlina nejenom svým vzhledem, ale i svými vlastnostmi a jak napovídá její název je sladká :).          Vlastnosti stévie Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid, které se nachází v celé rostlině a způsobují její sladkou... Číst dále.
Kopřivová polévka, zlatice, hluchavka, sedmikráska

Kopřivová polévka – recept, návod

Kopřivy jsou velice odolné rostliny. Pro někoho plevel, pro mě poklad...:) Svoji odolnost nám mohou "předat". V mojí přírodní zahradě mají stálé místo. Používám je nejvíce na čaj a na jíchu. Ale mám pro vás tip na luxusní záležitost a to je kopřivová polévka.  Minimum ingrediencí a maximum... Číst dále.
Kváskové krekry s bylinkami podle přírodní zahrady a moje orchidej :)

Kváskové krekry podle přírodní zahrady – recept, návod

Kváskování je moje láska, to už asi víte :D.  Když zadělávám chleba, většinou mi zbyde trochu rozkvasu. Nikdy ho nevyhodím, ale použiji na upečení nějaké dobroty. Například na upečení právě těchto úžasných krekrů...:) Pokud nemáte vlastní kvásek, připravte si ho podle mého návodu. Recept najdete... Číst dále.
Jahodník

Péče o jahody v březnu v přírodní zahradě

Péče o jahody Pokud máme přikryté jahody, přikrývku již odstraníme. Jahody zbavíme suchých listů.  Prokypříme půdu okolo nich. Přidáme jim kompost. Jarní výsadba jahod Na jaře můžeme vysazovat nové jahody. Důležité je, abychom sazeničku správně zasadili. Srdíčko rostliny by nemělo být ani moc... Číst dále.
Chilli papričky - jalapeno

Předpěstování rostlin a jarní výsevy v zahradě – návod

Blíží se jaro a já už začínám zahradničit. A hlavně začínám vysévat a předpěstovávat rostlinky pro nadcházející sezónu. Protože často dostávám dotazy jak co pěstuji, kdy vysévám atd., rozhodla jsem se vám sepsat malý přehledný manuál – jak to dělám já v přírodní zahradě :). Rostliny pro příští... Číst dále.
Sněženka láká včely

Pěstování sněženek v přírodní zahradě

Sněženka je velmi otužilá a je to jedna z prvních rostlin, které nám připomínají, že se blíží jaro. Umí prorůst i vrstvou sněhu. Ozdobí přírodní i každou jinou zahradu. Zároveň je pastvou pro včely. U nás ji najdeme i v přírodě, ale pozor je chráněná!  A zároveň buďte při pěstování opatrní -... Číst dále.

Stránky