Antioxidant lykopen

Rajče v přírodní zahradě

Lykopen je karotenoid - barvivo, které způsobuje zabarvení plodů do červena. Proč by vás měl zajímat? Protože lykopen je silný antioxidant. Zabraňuje působení volných radikálů, které mohou v organismu napáchat nevratná poškození.

Jak lykopen pozitivně působí

  • Bylo prokázáno, že muži kteří pravidelně konzumují potraviny s lykopenem (např. rajčata) jsou vystaveni mnohem menšímu riziku rakoviny prostaty a také menšímu riziku zvětšení prostaty, které je rozšířené u mužů ve věku nad 50 let. Ženy které pravidelně konzumují tyto potraviny, jsou vystaveny menšímu riziku rakoviny děložního čípku.
  • A pro všechny platí, že lykopen coby antioxidant zabraňuje oxidaci LDL cholesterolu, který může způsobovat zužování a kornatění cév (ateroskleróza) a chrání tak před kardiovaskulárními onemocněními (infarkt myokardu, ischemická choroba srdeční, angina pektoris).
  • Průzkumy také prokázaly, že pravidelná konzumace potravin s lykopenem chrání před rakovinou trávicího traktu.

Kromě výše uvedených rajčat (o rajčatech se více dozvíte zde) najdeme lykopen také například v červeném grapefruitu, vodním melounu a šípcích. O šípcích se více dozvíte zde.

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.