Domácí purpura podle přírodní zahrady – recept, návod

Domácí purpura

Miluju Vánoce. Mám ráda vůně, protože dělají příjemnou atmosféru a pomůžou při relaxu a to nejen o Vánocích.

K Vánocům u nás vždy tradičně patřila purpura. A protože si vždycky říkám, že do té kupované „kdoví co“ dávají... :), začala jsem si purpuru připravovat sama

Ráda bych ještě zmínila, že také vonné svíčky můžou obsahovat zdraví škodlivé látky. Proto je důležité při nákupu věnovat pozornost jejich složení. 

Dnes se s vámi chci podělit o recept jak a hlavně z čeho já vyrábím domácí purpuru.

 

 

 

Ingredience:

Bylinky:

  • máta, levandule, meduňka, tymián, rozmarýn, oregano, mateřídouška,  bazalka, šalvěj, majoránka, pelyněk, atd.

Koření:

  • hřebíček, skořice, badyán, muškátový oříšek atd. 

Semena:

  • fenykl, anýz, kmín atd.

Květ:

  • měsíček, levandule, heřmánek, chrpa, růže, vřes atd.

Listy:

  • borůvkové, maliníkové, jahodníkové, ostružiníkové, eukalyptové atd.

Jehličí:

  • jehličí nebo větvičky jehličnanů (nastříhat, uvolňují příjemnou pryskyřičnou vůni) atd.

Vonné olejíčky:

  • pomerančový, skořicový, mátový, levandulový, hřebíčkový, borovicový, vanilkový atd.

Postup:

Postup je velice jednoduchý. Zvolím si ingredience, které mi nejvíce voní :) - experimentuji s různými kombinacemi... :)

Vybranou směs nasypu do hmoždíře a rozdrtím (můžete použit i mixér). Nadrcenou směs přendám do uzavíratelné dobře těsnící sklenice a přidám pár kapek vonného oleje (množství záleží na jeho koncentraci a vašem požadavku na intenzitu vůně). Směs důkladně promíchám a sklenici uzavřu. Průběžně směs protřepávám.

Je dobré, aby se směs alespoň týden „uležela“. 

Použití:

Směs můžete dát:

  • do kastrůlku,
  • přímo na plotýnku, železný plát, sklokeramickou desku, 
  • do aromalampy,
  • na radiátor atd. 

Já směs směs dávám přímo na plotýnku a zahřívám, ale opatrně, nesmí se pálit. Při pomalém zahřívání se krásně uvolňují všechny vůně. Proto musíte směs hlídat a včas zakročit :D.

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.