Předpěstování rostlin a jarní výsevy v zahradě – návod

Chilli papričky - jalapeno

Blíží se jaro a já už začínám zahradničit.

A hlavně začínám vysévat a předpěstovávat rostlinky pro nadcházející sezónu.

Protože často dostávám dotazy jak co pěstuji, kdy vysévám atd., rozhodla jsem se vám sepsat malý přehledný manuál – jak to dělám já v přírodní zahradě :).

Rostliny pro příští sezónu můžeme:

1. Předpěstovat ze semínek doma na parapetu nebo ve skleníku...apod.
Jedná se o rostliny s dlouhou vegetační dobou a zároveň citlivé na mráz. Tyto rostliny potřebujeme předpěstovat uvnitř, protože venku by zmrzly. A pokud bychom je vyseli až po „ledových mužích“ tj. po polovině května rovnou na záhon, nestačily by s největší pravděpodobností jejich plody dozrát.

Nejdelší vegetační dobu mají papriky. Proto chilli vysévám už v polovině února.
Začátkem března pak vysévám ostatní rostliny. Předpěstovat si tak můžete například rajčata, dýně nebo i celer, salát, mochyni, brokolici, jahody, petržel, bazalku, pažitku a další bylinky. Dále si můžete předpěstovat okrasné kytky jako jsou  petúnie, nestařec, pelargonie, lobelky, verbeny, hvozdíky, šalvěje atd.

Moje loňská úroda chilli - jalapeno a rohy

2. Vysévat rovnou na záhon.
Jedná se o rostliny s krátkou vegetační dobou a zároveň odolné vůči mrazu.
Tyto rostliny například ředkvičky, kedlubny, salát, mrkev, kozlíček, řeřicha, špenát, petržel vysévám rovnou na záhon a to většinou v březnu nebo v dubnu. Výsevy pak přikryji netkanou textilií. 

Jak na to – manuál pro předpěstování ze semínek

Nádoba a substrát

  • Pro výsev používám sadbovače, ploché nádoby, nízké kelímky... Již dříve použité nádoby je dobré umýt, abychom eliminovali výskyt plísní apod. 
  • Je třeba myslet na to, že musíme výsevy zakrýt, abychom udržovali stabilní teplotu a vlhkost. Některé sadbovače mají rovnou průhledné víko, to je ideální. Ale pokud takový sadbovač nemáte, můžete stejně jako já zakrýt výsevy například potravinovou fólií nebo nějakým sáčkem. Jednoduše si z nich udělám něco jako víko :D. Ale musím pak dávat pozor, abych při manipulaci vzešlé rostlinky nezlomila ;).
  • Substrát používám většinou vlastní. Substrát můžete i koupit, ale vybírejte ten, ve kterém není přidaná rašelina. Proč bez rašeliny se dozvíte zde.

Výsev, závlaha a označení výsevů

  • Nádoby máme připravené, tak jdeme na výsev. Drobná semínka jen lehce překryjeme substrátem, pro větší můžeme párátkem vyhloubit jamku a semínko zahrnout.
  • Následně semínka „zalijeme“ nejlépe pomocí rozprašovače, abychom si je nevyplavili. Já používám rozprašovač od přípravků na vlasy :D.
  • Důležitým bodem je označení jednotlivých výsevů, abychom měli přehled. K označení lze využít například tyčky od nanuků nebo já většinou používám nastřihané pásky plastových kelímků a nesmývatelný fix.

Umístění nádob s výsevy
Nádoby dávám na parapet okna, aby pak měly rostliny dostatek světla. Stejně tak lze umístit i do skleníku, který já ale v tuto chvíli nemám :D.
Důležité! Nezapomínejte substrát s výsevy průběžně rosit. A zároveň pravidelně větrat, aby vám semínka nezplesnivěla. 

Přepichování a vysazování

  • Když rostlinky pěkně povyrostou, přepichujeme je do samostatných květináčů či kelímků. Já začínám přepichovat jakmile se začnou objevovat pravé lístky. Je to nimravá práce :D, musíme při vyndavání jednotlivých rostlinek postupovat velmi opatrně... a opět nezapomeňte označit.
  • Rostliny z kelímků pak vysazujeme na záhony až po 15. květnu, kdy už nehrozí mrazy.

Jak na to – manuál pro výsevy rovnou na záhon

  • Připravte záhony. Urovnejte povrch záhonu hráběmi, odstraňte kameny a klacíky... Pak semínka určená pro výsev rovnou na záhon (viz výše) do připraveného záhonu vysejte. 
  • Já si dávám práci s výsevem tak, abych sela rovnoměrně a střídmě :), abych nemusela protrhávat. Ale lze samozřejmě vysít semínka hustě a následně vyjednotit. Tento způsob používám například u semínek s horší klíčivostí nebo když použiji starší semínka, u kterých je vzejití nejisté, ale nechci je vyhodit...:).

Návody na pěstování v souladu s přírodou najdete v mojí knize Rozmanitá zahrada - zaměřeno na vodu. Informace o knize a objednávky zde.

Zapojte se do mého projektu Rozmanitá zahrada - projekt na podporu biodiverzity a pojďte se mnou zlepšit hospodaření s vodou a zvýšit biodiverzitu naší přírody. 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.