Léčivé potraviny

Kadeřávek v přírodní zahradě, prospívá zdraví

Kadeřávek – zdravá i okrasná rostlina do zahrady i za okno

Kadeřávek je z mého pohledu nejen superpotravina, ale i superrostlina :). Nejen proto, že má plno zdraví prospěšných benefitů, ale také proto, že ji můžete venku na zahradě pěstovat i v zimě. A navíc se dá krásně pěstovat i na balkoně či terase v truhlíku či v květníku za oknem :). Kadeřávek je... Číst dále.
Lichořeřišnice

Nejsilnější přírodní antibiotika - část 1. Lichořeřišnice

Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus) patří k nejsilnějším přírodním antibiotikům. Její výhodou je, že ji můžeme pěstovat nejen v zahradě ale i v nádobách například na balkoně. Kromě léčivých účinků má díky své zajímavé chuti využití i v kuchyni a navíc je to velmi krásná rostlina.     Co... Číst dále.
Tradiční kváskový chléb

Tradiční kváskový chléb

Co je tradiční kváskový chléb Kváskový chléb pekly naše babičky. Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí. Připravte si vlastní kvásek. Návod najdete zde. Recept a postup na pravý nehnětený kváskový chléb najdete zde. Co je tradiční kvásek Kvásek... Číst dále.
Rajče v přírodní zahradě

Antioxidant lykopen

Lykopen je karotenoid - barvivo, které způsobuje zabarvení plodů do červena. Proč by vás měl zajímat? Protože lykopen je silný antioxidant. Zabraňuje působení volných radikálů, které mohou v organismu napáchat nevratná poškození. Jak lykopen pozitivně působí Bylo prokázáno, že muži kteří... Číst dále.
Rajče v přírodní zahradě

Rajče a jeho vliv na zdraví

Rajské jablko neboli rajče je plod rajčete jedlého (též lilek rajče), trvalky většinou pěstované jako jednoletka. Jejich pěstování není náročné a odměnou nám jsou plody, které pozitivně působí na naše zdraví. O pěstování rajčat a obraně proti plísni na rajčatech si můžete přečíst zde. Co rajče... Číst dále.

Šípek je podzimní zdroj zdraví

Šípkový keř zná asi každý. Tento trnitý keř roste hojně na okrajích lesů, kolem cest a na stráních. Jeho výrazně červené plody se začínají objevovat už v září. Podzimní dny můžeme využít k procházkám a při tom nasbírat i plody šípků.  Já mám i přímo v mojí přírodní zahradě šípkový keř, který... Číst dále.
Česnek v přírodní zahradě

Nejsilnější přírodní antibiotika – část 3. Česnek

Česnek patří k nejsilnějším přírodním antibiotikům. Stejně jako lichořeřišnice, o které si můžete přečíst zde nebo také oregano, o kterém najdete informace zde.  Česnek patří skoro neodmyslitelně do naší kuchyně k přípravě jídel. Možná si ani neuvědomujeme, jaký přírodní lék máme v rukou. Co... Číst dále.
Stévie sladká

Stévie – pěstování a využití

Stévie sladká (Stevia rebaudiana) je velice zajímavá rostlina nejenom svým vzhledem, ale i svými vlastnostmi a jak napovídá její název je sladká :).          Vlastnosti stévie Stévie obsahuje glykosidy tzv. steviosid a rebaudiosid, které se nachází v celé rostlině a způsobují její sladkou... Číst dále.
Rajče

Rajče je zdravé a proti rakovině

Rajče jedlé je jednou z nejpěstovanějších zelenin. Plod – rajské jablko je velice zdravé a to hlavně pokud si ho vypěstujeme na naší zahradě, vedené v souladu s přírodou.    Proč je rajče zdravé? Rajče obsahuje obsahuje lykopen. Lykopen je karotenoid tj. barvivo, které způsobuje, že je rajče... Číst dále.