recept

Vlaštovičníkový olej proti klíšťatům – recept, návod

Vlaštovičník

Ingredience

  • vlaštovičník větší
  • rostlinný olej (olivový, slunečnicový...) 

Postup
Na přípravu oleje jsem použila čerstvý vlaštovičník, jednu středně velkou rostlinu bez kořene. Dejte pozor pouští oranžové mléko, hrozí potřísnění oděvu.

Domácí purpura podle přírodní zahrady – recept, návod

Domácí purpura

Miluju Vánoce. Mám ráda vůně, protože dělají příjemnou atmosféru a pomůžou při relaxu a to nejen o Vánocích.

K Vánocům u nás vždy tradičně patřila purpura. A protože si vždycky říkám, že do té kupované „kdoví co“ dávají... :), začala jsem si purpuru připravovat sama

Ráda bych ještě zmínila, že také vonné svíčky můžou obsahovat zdraví škodlivé látky. Proto je důležité při nákupu věnovat pozornost jejich složení. 

Dnes se s vámi chci podělit o recept jak a hlavně z čeho já vyrábím domácí purpuru.

 

Přepuštěné máslo (ghí) - recept

Přepuštěné máslo

Ingredience

Kravské máslo

Postup

Máslo zahříváme v hrnci na mírném ohni až začne vařit. Pak stáhneme teplotu na minimum. Bílou pěnu - latóza a bílkoviny, která se objevuje, průběžně sbíráme. Musíme hlídat, aby se ghí nepřipálilo.

Přepuštěné máslo (ghí) musí mít zlatavě žlutou barvu (ne nahnědlou) a je čiré. Vaření trvá cca ½ hodiny. 

Pak ho přecedíme ho přes jemné sítko nebo plátno do uzavíratelné sklenice a necháme vychladnout. Sebranou pěnu můžeme použít do vaření, pečení, namazat na chleba atd.

Houbová omáčka smetanová – recept a návod

Les, houbová sezóna

Houbovou omáčku mám moc ráda, stejně tak smaženici :). Výhodou přípravy houbové omáčky je, že si ji můžeme uvařit i ze sušených hub a nejsme tak limitováni houbařskou sezónou. Mám pro vás recept na omáčku podle přírodní zahrady :).

Kváskové krekry podle přírodní zahrady – recept, návod

Kváskové krekry s bylinkami podle přírodní zahrady a moje orchidej :)

Kváskování je moje láska, to už asi víte :D. 
Když zadělávám chleba, většinou mi zbyde trochu rozkvasu. Nikdy ho nevyhodím, ale použiji na upečení nějaké dobroty. Například na upečení právě těchto úžasných krekrů...:)

Pokud nemáte vlastní kvásek, připravte si ho podle mého návodu. Recept najdete zde.

Pečená rajčata naložená v oleji – recept, návod

Pečená rajčata s česnekem a tymiánem

Vůně pečených rajčat spolu s česnekem a tymiánem, která se vždy line kuchyní, je úžasná a nedá se jí odolat :).

Na tento recept používám menší rajčata nebo cherry rajčátka. Rajčata pěstuji na zahradě, která je zdravá - bez chemie, v souladu s přírodou...;)

Ingredience

  • rajčata
  • česnek
  • tymián
  • sůl
  • olivový olej

 

 

Postup

Připravíme si pekáč s pečícím papírem.

Olej z oregana - recept, návod

Olej

Ingredience

  • olivový nebo jiný za studena lisovaný kvalitní olej
  • čerstvé oregano (dobromysl)

Postup 

Do vyvařené uzavíratelné nádoby dáme oregano, zalijeme olejem tak, aby bylo celé ponořeno v oleji.

A necháme cca 14 dní louhovat. Pak přecedíme.
Tip: Oregano sbíráme v červenci za suchých slunečních dní, nejlépe v poledne, kdy má největší obsah silic.

Kváskový chléb bez hnětení – recept a postup podle přírodní zahrady

Kváskový chléb podle přírodní zahrady

Pravý kváskový chléb pekly naše babičky. 

Peče se pouze z přírodního kvásku, mouky, vody, soli a kmínu. Neobsahuje žádné droždí. Co je tradiční kvásek a jak si vyrobit vlastní kvásek se můžete dočíst zde.

Kváskový chléb je nejzdravější, protože:

Jak jsem připravila svůj vlastní kvásek – recept, návod

Kváskování je láska na celý život :). První kvásek jsem dostala, ale nějak moc (jemně řečeno) nevoněl :). Naštěstí jsem se nenechala odradit tím, že prý první kvásek musím dostat, aby byl kvalitní.

Můj subjektivní pocit je, že se z toho dělá moc věda :D. Ale je to možná také tím, že se pouštím do všeho, mám ráda výzvy, pořád něco kutím a tak jsem se pustila i do kvásku.

Připravit si vlastní kvásek je velice jednoduché. Můj kvásek jsem vychovala u mě v kuchyni, je voňavý a mám ho už několik let. 

 

 

 

 

Kváskové lívance - recept

Kváskové lívance

Ingredience

  • 120 g žitného kvásku (rozkvašeného)
  • 300 g hladké mouky
  • 4 dcl mléka
  • špetka soli
  • 3 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • tuk na smažení

Postup

Všechny ingredience kromě vejce smícháme a necháme 2 hodiny kynout.

Pak přidáme vejce a necháme ještě cca ½ hodiny kynout.

Stránky