návod

Vlaštovičníkový olej proti klíšťatům – recept, návod

Vlaštovičník

Ingredience

  • vlaštovičník větší
  • rostlinný olej (olivový, slunečnicový...) 

Postup
Na přípravu oleje jsem použila čerstvý vlaštovičník, jednu středně velkou rostlinu bez kořene. Dejte pozor pouští oranžové mléko, hrozí potřísnění oděvu.

Domácí purpura podle přírodní zahrady – recept, návod

Domácí purpura

Miluju Vánoce. Mám ráda vůně, protože dělají příjemnou atmosféru a pomůžou při relaxu a to nejen o Vánocích.

K Vánocům u nás vždy tradičně patřila purpura. A protože si vždycky říkám, že do té kupované „kdoví co“ dávají... :), začala jsem si purpuru připravovat sama

Ráda bych ještě zmínila, že také vonné svíčky můžou obsahovat zdraví škodlivé látky. Proto je důležité při nákupu věnovat pozornost jejich složení. 

Dnes se s vámi chci podělit o recept jak a hlavně z čeho já vyrábím domácí purpuru.

 

Houbová omáčka smetanová – recept a návod

Les, houbová sezóna

Houbovou omáčku mám moc ráda, stejně tak smaženici :). Výhodou přípravy houbové omáčky je, že si ji můžeme uvařit i ze sušených hub a nejsme tak limitováni houbařskou sezónou. Mám pro vás recept na omáčku podle přírodní zahrady :).

Kváskové krekry podle přírodní zahrady – recept, návod

Kváskové krekry s bylinkami podle přírodní zahrady a moje orchidej :)

Kváskování je moje láska, to už asi víte :D. 
Když zadělávám chleba, většinou mi zbyde trochu rozkvasu. Nikdy ho nevyhodím, ale použiji na upečení nějaké dobroty. Například na upečení právě těchto úžasných krekrů...:)

Pokud nemáte vlastní kvásek, připravte si ho podle mého návodu. Recept najdete zde.

Pečená rajčata naložená v oleji – recept, návod

Pečená rajčata s česnekem a tymiánem

Vůně pečených rajčat spolu s česnekem a tymiánem, která se vždy line kuchyní, je úžasná a nedá se jí odolat :).

Na tento recept používám menší rajčata nebo cherry rajčátka. Rajčata pěstuji na zahradě, která je zdravá - bez chemie, v souladu s přírodou...;)

Ingredience

  • rajčata
  • česnek
  • tymián
  • sůl
  • olivový olej

 

 

Postup

Připravíme si pekáč s pečícím papírem.

Olej z oregana - recept, návod

Olej

Ingredience

  • olivový nebo jiný za studena lisovaný kvalitní olej
  • čerstvé oregano (dobromysl)

Postup 

Do vyvařené uzavíratelné nádoby dáme oregano, zalijeme olejem tak, aby bylo celé ponořeno v oleji.

A necháme cca 14 dní louhovat. Pak přecedíme.
Tip: Oregano sbíráme v červenci za suchých slunečních dní, nejlépe v poledne, kdy má největší obsah silic.