Proč nepoužívat v přírodní zahradě přípravky na bázi mědi proti plísni bramborové

Rajče

Plíseň bramborová (Phytophthora infestans) je choroba, která je postrachem každé zahrady. Jedná se o houbu, která za příznivých podmínek dokáže během krátké doby zničit nejen brambory, ale například i rajčata.

Zahrádkáři se snaží bránit úrodu různými prostředky. Často používaným prostředkem je Kuprikol, fungicid na bázi mědi. Někteří zahrádkáři používají měděný drát, který obtáčí či zapichují do stonků rajčat. I když přípravky s mědí jsou povoleny i v ekologickém zemědělství a aplikace měděného drátku prý funguje (nemám vyzkoušeno) nic z toho nedoporučuji. Proč dobrovolně obohacovat půdu a tělo o měď (ve větším množství je toxická)?

Vliv dlouhodobého používání měďnatých prostředků na rostliny a půdu

  • Dlouhodobým používáním měďnatých prostředků dochází k její kumulaci v půdě.
  • Měď působí negativně na aktivitu půdních mikroorganismů, hubí žížaly a další organismy a tím snižuje úrodnost.
  • Navíc tyto přípravky brzdí fotosyntézu rostlin a tím snižují výnos a zpomalují růst.

Vliv dlouhodobého používání měďnatých prostředků na náš organismus

  • Měď je pro náš organismus ve správné koncentraci velice důležitá.
  • Ale pokud je příjem mědi nepřiměřeně zvýšen, může způsobovat závažné zdravotní problémy. Například může poškozovat játra, ledviny, může přispět ke vzniku anemie. Je třeba mít na paměti, že na negativní účinky mědi jsou děti mnohem citlivější než dospělí.

Používáním měďnatých přípravků se může měď dostat i do našeho těla. Pravděpodobně sice půjde o malé množství, ale z dlouhodobého hlediska může zase dojít ke kumulaci... Když vezmu v úvahu, že na nás působí různé negativní vlivy a toxické látky v našem běžném životě (strava, životní prostředí...), je vhodné eliminovat alespoň to co můžeme sami ovlivnit. Proto doporučuji nic takového nepoužívat i za cenu horší úrody. Otázkou je, kam pak jít nakoupit rajčata :-). Chce to mít „svého“ farmáře, zajít na trh... protože běžně kupovaná rajčata můžou být ještě horší než ta naše s drátkem :-) nebo Kuprikolem.

Jak se tedy bránit plísni na rajčatech bez použití chemie? Jak se bránit plísni v přírodní zahradě se dočtete ve stejnojmenném článku zde

Napište mi na FB: Moje přírodní zahrada.

Kategorie: 

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Email addresses will be obfuscated in the page source to reduce the chances of being harvested by spammers.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.